Frågor & svar om bergvärme

Varför bergvärme?
Det finns ett flertal skäl till att skaffa bergvärme. Det första är kostnaden. Även om det är dyrt att skaffa bergvärme, så kommer det med största sannolikhet att löna sig på lång sikt. Om man tänker 20 år eller mer in i framtiden, så visar det sig ofta att bergvärme då är det billigare alternativet. Det finns dock ett flertal olika faktorer som påverkar, och har man otur (man bor ”fel”, och att skaffa bergvärme blir mycket dyrt), så kan det ta mycket lång tid innan bergvärme blir lönsamt. Vidare så är bergvärme en mycket miljövänlig uppvärmningsform, som man dessutom kan få bidrag för att införskaffa. Ytterligare en fördel är att de löpande kostnaderna för bergvärme inte förändras mycket under året, oavsett om det är vinter eller sommar.

Vad kostar bergvärme per kwh?
Priset per kwh styrs av effekten på din bergvärmepump och klimatet du bor i – kallare väder kräver mer tillskott från elpatron. Generellt brukar man säga att normalt pris per kwh för bergvärme är ca 30-35 öre. Vi rekommenderar Värmepumpsguidens genomgång av pris per kwh för värmetyper.

Vilken bergvärmepump ska man välja?
Det är mycket viktigt att välja rätt värmepump. Denna ska då givetvis inte vara för klen, då det kan innebära att även om borrhålet rent teoretiskt skulle kunna värma upp ditt hus, så klarar pumpen inte av detta. Pengar i sjön, med andra ord. Men det är även inte tillrådligt att skaffa en överdrivet kraftig värmepump, då den dels inte kan utnyttjas fullt ut, och dels kommer att dra mer energi för att uppnå samma effekt som en som är bättre anpassat för dina behov. Man bör också vara noga med att inte välja en billigare värmepump bara för att spara pengar, utan bör också tänka på saker som garanti, underhåll och förväntad livslängd. Hos Svenska Värmepumpföreningen, SVEP, kan man hitta mycket bra information när man ska välja rätt värmepump.

Kan jag över huvud taget skaffa bergvärme?
Det finns flera faktorer som påverkar huruvida man kan skaffa bergvärme. Till att börja med, så krävs i allmänhet djupare borrhål ju längre norrut man bor. Även om detta inte behöver förhindra att man kan skaffa bergvärme, så kan det innebära att startkostnaden blir högre, och därmed sätter käppar i hjulen. Vidare måste man även ha tillstånd från kommunen för att borra bergvärmehål. Det är miljö- och hälsoskyddsnämnden som ansvarar för detta, och det finns ett antal krav som måste uppnås. Till exempel får två borrhål inte ligga för nära varandra, och man måste även ta hänsyn till tunnlar, el- och vattenledningar och liknande. Det är viktigt att man ansöker om tillstånd i god tid, då väntetiden kan variera mycket. Reglerna kan också skilja sig mycket från kommun till kommun.