Bergvärme, jordvärme eller luft/vattenvärme?

Bergvärme är ju ett utmärkt sätt att värma upp sitt hus på men det finns ju alternativ, främst då jordvärme och luft/vattenvärme. Dessa alternativ har både fördelar och nackdelar jämfört med bergvärme och för en del så överväger fördelarna. Det är fullt möjligt att det faktiskt är jordvärme du ska skaffa dig, eller luft/vattenvärme. Nedan så kommer vi att lista de olika för- och nackdelar som jordvärme och luft/vattenvärme har jämfört med bergvärme så att du kan få ett hum om vad som är bäst för just dig.

Fördelar med jordvärme

Jordvärme har den fördelen att det är billigare än bergvärme. Det kostar mindre att gräva ner kollektorslangen än att borra ett djupt hål i berggrunden. Skillnaden i pris varierar beroende på förutsättningarna, men generellt kommer jordvärme att kosta 20 000 till 60 000 kronor mindre än bergvärme. Dock, detta beror på förutsättningarna och i vissa fall så kan jordvärme till och med bli dyrare än bergvärme. Förutsatt att man har möjlighet att välja mellan jordvärme och bergvärme så är jordvärme nästan alltid det billigare alternativet och lika effektivt.

Nackdelar med jordvärme

En av nackdelarna med jordvärme är att långt ifrån alla har tillräckligt stor tomtmark för att kunna installera det. Beroende på husets storlek så kommer det att krävas runt 500 kvadratmeter tomtmark för att kunna skaffa sig effektiv jordvärme; ibland lite mer, ibland lite mindre.

Att gräva ner kollektorslangen innebär också åverkan på tomten, någonting som man kanske vill undvika. Men det är inte bara nedgrävningen av slangen som kan ställa till det. Jordvärme kan innebära att temperaturen i jorden där den är nedgrävd sjunker en aning, vilket påverkar förutsättningarna för plantor och växtlighet negativt.

Fördelarna med luft/vattenvärme

Luft/vattenvärme har en stor fördel jämfört med bergvärme: det är betydligt billigare att skaffa sig; Uppemot 60 000 kronor billigare är inte ovanligt, och besparingen kan bli större än så. Det låga priset (relativt sett) är ett av huvudskälen till att många väljer luft/vattenvärme över bergvärme.

Luft/vattenvärme är också mindre riskabelt att installera. Om ett bergvärmehål inte är tillräckligt djupt, till exempel, så finns det en risk att permafrost bildas, vilket ytterligare försämrar bergvärmens effektivitet. Risken för detta är inte stor, men den finns definitivt där. Samma risk finns inte med luft/vattenvärme, där installationen inte kräver någon kollektorslang som ska borras in i berget eller grävas ner.

Nackdelarna med luft/vattenvärme

Om Luft/vattenvärmens stora fördel är den låga installationskostnaden så är dess stora nackdel att den inte är lika effektiv som bergvärme. Med luft/vattenvärme kan man räkna med att uppvärmningskostnaderna sänks med 45 – 50 %, med bergvärme är motsvarande siffra snarare 70 – 80 %. I längden kommer alltså bergvärme att bli billigare än luft/vattenvärme. Anledningen är att luft/vattenvärmepumpens effektivitet sjunker dramatiskt ju kallare det blir – med andra ord, när den behövs som mest!

Luft/vattenvärme låter också mer än bergvärme och en del upplever detta buller som störande. Det skiljer sig dock en hel del från pump till pump, och en del luft/vattenvärmepumpar håller en rätt låg ljudnivå.