Försäljning av värmepumpar genom tiderna

Värmepumpar blir allt vanligare i Sverige. Det har lett till flera goda saker, både för miljön och för de svenska hushållen. När det kommer till värmepumpar finns det flera olika att välja mellan. Några av de mest populära är de värmepumpar som värmer upp ett vattenbaserat uppvärmningssystem i huset. Det handlar i princip om tre olika typer av pumpar, dessa är:

•Vätska-vatten
•Frånluft-vatten
•Luft-vatten

Av dessa tre är det vätska-vatten som är mest populär, tätt följt av frånluft-vatten och luft-vatten. Oavsett vilken värmepump man väljer att använda sig av så sänker man sina driftkostnader med en hel del. Detta har lett till flera bra saker. Enligt statistik från Svenska Petroleum & Biodrivmedel institutet har mindre och mindre personer använt sig av villaolja för uppvärmning. Mindre el används till uppvärmning av de svenska hushållen enligt Energimyndigheten. Det har även fått god effekt när det kommer till utsläpp av växthusgaser, åtminstone gaser som är relaterade till just energianvändningen i byggnader.

Vanligt att byta till värmepump

Om du använder elpanna, oljepanna eller direktverkande el för att värma upp ditt hus så har du mycket att tjäna på att byta till ett annat uppvärmningssystem. Att installera bergvärme och kostnaden för den har fortfarande ett ganska stort prisspann. Det beror på att det finns så många faktorer som påverkar just kostnaden av bytet. Först och främst måste värmepumpen användas tillsammans med ett vattenbaserat uppvärmningssystem. Om det inte redan finns i huset så blir bytet genast dyrare.

Vilken värmepump ska man byta till?

Det beror verkligen på. Handlar det om ett nybygge? Vad har just ditt hus för möjligheter? Ett bra första steg är att ta kontakt med olika försäljare av värmepumpar, förklara situationen och be de komma med ett förslag på att installera bergvärme och kostnad och andra värmepumpskostnader. I vissa fall passar bergvärme perfekt men ibland kan det vara fördelaktigare att med andra typer av värmepumpar. Ett bra tips är att kolla med grannarna för att se hur deras uppvärmningssystem fungerar. Du kanske upptäcker att de flesta kör med bergvärme och att det fungerar utmärkt, eller att de istället valt en luft-vattenpump.

Olika värmepumpar har olika egenskaper

En bergvärmepump är så gott som alltid dyrare än en luft-vattenpump. Värmen som används kommer från berggrunden, vilket innebär att du måste borra hela vägen ned dit. Luft-vattenpumpen använder sig istället av utomhustemperaturen. Om det handlar om en liten villa så passar luft-vattenvärme utmärkt, åtminstone om du bor i en någorlunda varm del av Sverige. I den norra delen av landet fungerar det inte alls lika bra. Ju större behov du har desto mer vinner du av att använda bergvärme. Temperaturen under jord är nämligen väldigt stabil hela året om.

Olika kostnader

Om vi fortsätter med jämförelsen av luft-värmepump och bergvärmepump så måste vi även ta hänsyn till priset. Här vinner oftast luft-värmepumpen. Installera bergvärme kostnad, borrning och alla andra kostnader som hör till bergvärme kan få priset att hamna runt 150 000 kronor eller ännu mer. Du behöver ytterst sällan betala så mycket för en luft-värmepump. Du kan dock få ut mer värme från en bergvärmepump, vilket i slutändan ändå är det viktigaste.