Funderar man på att skaffa bergvärme så finns det en hel del saker att hålla i åtanke. Det är ju en mycket dyr investering (även om den lönar sig i längden), och inte något man skaffar sig hux flux. Med tanke på att bergvärmen ska hålla i decennier, längre än till och med din bil, är det därför extra viktigt att tänka efter före.
Det allra första man ska tänka på när det gäller att skaffa bergvärme är att höra efter med kommunen vad de säger. Att lämna in en fullständig ansökan i god tid är det första, och på sätt och vis viktigaste, steget till att skaffa bergvärme. Denna ansökan är inte gratis, men kostnaden är definitivt överkomlig.
Vidare bör man fundera på om bergvärme ens kommer att löna sig. Detta beror på en mängd olika faktorer, och har man otur kommer det att ta mycket lång tid innan den låga driftskostnaden gjort att den höga installationskostnaden betalat sig. Att bergvärme är miljövänligt kan dock spela in, och man kan definitivt tycka att det är värt mycket att ha miljövänlig uppvärmning hemma, även om det kommer att ta 30 år eller mer innan det märks i plånboken.
Att bergvärme är miljövänligt innebär också att man kan få bidrag för att skaffa sig det. Ta reda på hur reglerna ser ut, och hur mycket pengar du kan spara tack vare dessa bidrag. Installationskostnaden för bergvärme är som sagt mycket hög, och ligger vanligtvis mellan 100,000 och 200,000 kronor, så alla sätt att få ner kostnaderna bör övervägas.
När det gäller att spara, så ska man dock spara på ett intelligent sätt. Borrningen ska utföras av folk som vet vad de gör. Då detta är den överlägset största kostnaden för att skaffa bergvärme så är det ytterst viktigt att det blir rätt. Tänk också på att även om borrkostnaden ökar ju djupare man borrar, desto mer energi kan man utvinna. Men det är självklart onödigt att borra ett bergvärmehål som kan utvinna mer energi än man behöver.
På samma sätt är det med pumpen, där det självklart är onödigt att skaffa en monsterpump som kan värma upp bostaden två gånger om. Relationen mellan pris och effektuttag för värmepumpen bör också hållas i åtanke. En dyrare pump som man får ut mer effekt av kan bli billigare i längden, och det samma gäller också pumpens livslängd. Borrhålet kommer att räcka i 60 år eller mer, men hur är det med pumpen?